James  Martin

Mozzarella smażona na głębokim tłuszczu z sosem pomidorowym z oregano


Przepis z programu James Martin i jego ogród (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Mozzarella smażona na głębokim tłuszczu z sosem pomidorowym z oregano
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Smażona mozzarella:

8 cienkie kromki jasnego pieczywa tostowego

125 ml mleka

250 g mozzarelli z bawolego mleka, pokrojonej na 4 plasterki

2 jajka, roztrzepane

4 listki bazylii

olej do smażenia



Sos:

2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

½ cebuli, drobno posiekanej

1 ząbek czosnku, drobno posiekany

450 g pomidorów, pokrojonych na spore kawałki

½ łyżeczki suszonego oregano

125 ml białego wina

mały pęczek bazylii





Przygotowanie:

Zacznij od sosu. Postaw rondel na średni ogień, wlej oliwę i delikatnie zeszklij na niej cebulę i czosnek. Dodaj pomidory, oregano i wino. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Odstaw, żeby sos przestygł. Przełóż sos do blendera, lub malaksera, dopraw solą i pieprzem. Miksuj przez chwilę, tak, żeby sos nie był zupełnie gładki. Dodaj liście bazylii.

Wykrój z pieczywa kółka trochę większe niż plasterki mozzarelli. Zanurz je z jednej strony w mleku. Na suchej stronie połóż mozzarellę i liść bazylii, dopraw do smaku solą i pieprzem i przykryj drugim krążkiem pieczywa, namoczonym mlekiem z zewnętrznej strony. Dopraw jajka solą i pieprzem. Obtocz w jajku sandwicze serowe. Rozgrzej olej we frytkownicy i smaż sandwicze 3-4 minuty, aż będą z wierzchu złociste i chrupiące. Odsącz na ręczniku papierowym. Odgrzej sos i nałóż na talerz. Połóż na wierzchu dwa sandwicze i podawaj od razu.





Przepis opracowane na podstawie programu \"James Martin i jego ogród\".

powrót

Podobne przepisy

Remulada selerowa
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tapas z ciecierzycy
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.14)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Krem paprykowy
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 4
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.