Marieta  Marecka

Majonez na żółtkach


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Majonez na żółtkach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 żółtka

ok. 200-250 ml oleju rzepakowego

1 płaska łyżeczka soli

0,5 łyżeczki pieprzu

0,5 łyżeczki cukru

2 łyżeczki musztardy Dijon

2 łyżki soku z cytryny lub octu

Przygotowanie:

Żółtka, musztardę, sól i pieprz ubijamy mikserem. Dolewamy cienką strużką olej, ciągle miksując. Jak otrzymamy pożądaną gęstość majonezu, przestajemy dolewać olej. Na koniec doprawiamy całość sokiem z cytryny lub octem i ubijamy dalej, aż będzie gęsty i zwarty. Trzymamy w lodówce, w zakręconym słoiczku, będzie nadawał się do jedzenia przez ok. tydzień.

powrót

Podobne przepisy

Pasta jajeczna
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Sos z porów i grzybów
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Chutney z dyni
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia indyjska
Kanapki Trześniewskiego
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Krem do bezy Pavlowej
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia australijska
(odc.008) świeża salsa
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.