Marieta  Marecka

Majonez na żółtkach


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Majonez na żółtkach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 żółtka

ok. 200-250 ml oleju rzepakowego

1 płaska łyżeczka soli

0,5 łyżeczki pieprzu

0,5 łyżeczki cukru

2 łyżeczki musztardy Dijon

2 łyżki soku z cytryny lub octu

Przygotowanie:

Żółtka, musztardę, sól i pieprz ubijamy mikserem. Dolewamy cienką strużką olej, ciągle miksując. Jak otrzymamy pożądaną gęstość majonezu, przestajemy dolewać olej. Na koniec doprawiamy całość sokiem z cytryny lub octem i ubijamy dalej, aż będzie gęsty i zwarty. Trzymamy w lodówce, w zakręconym słoiczku, będzie nadawał się do jedzenia przez ok. tydzień.

powrót

Podobne przepisy

Pesto pietruszkowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smalec wegański
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kanapki Trześniewskiego
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Ragu alla bolognese
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Mammaryla (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sos pomidorowy
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Spiżarnia Maryli (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.