Marieta  Marecka

Majonez na żółtkach


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty

Majonez na żółtkach
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 żółtka

ok. 200-250 ml oleju rzepakowego

1 płaska łyżeczka soli

0,5 łyżeczki pieprzu

0,5 łyżeczki cukru

2 łyżeczki musztardy Dijon

2 łyżki soku z cytryny lub octu

Przygotowanie:

Żółtka, musztardę, sól i pieprz ubijamy mikserem. Dolewamy cienką strużką olej, ciągle miksując. Jak otrzymamy pożądaną gęstość majonezu, przestajemy dolewać olej. Na koniec doprawiamy całość sokiem z cytryny lub octem i ubijamy dalej, aż będzie gęsty i zwarty. Trzymamy w lodówce, w zakręconym słoiczku, będzie nadawał się do jedzenia przez ok. tydzień.

powrót

Podobne przepisy

Dip z białej fasoli i pistacji
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
Twarożek z suszonymi owocami na słodko
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia polska
Harissa
Antony Worrall Thompson
Przepis z programu Antony w Maroku (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
kuchnia świata: Kuchnia marokańska
(odc.03) pasta z oliwek i kaparów
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.