Ainsley Harriot

Kurczak w karaibskiej marynacie jerk


Przepis z programu Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia karaibska

Kurczak w karaibskiej marynacie jerk
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

pierś z kurczaka

ze skórą i z kostką

skrzydełka z kurczaka

 

 

Przygotowanie:


W mięsie kurczaka porobić głębokie, ukośne nacięcia. Piersi razem ze skrzydełkami włożyć do miski. W blenderze zmiksować składniki marynaty. Mięso nacierać szpatułką, starając się unikać bezpośredniego kontaktu z marynatą. Pierś należy natrzeć z obu stron, wciskając marynatę w uprzednio porobione nacięcia. Pierś i skrzydełka odstawić (przykryte folią) do lodówki na 24 godziny. Rozpalić grill i odczekać 40 minut do godziny, aż węgle przygasną i pokryją się warstwą popiołu. Piersi piec 25 do 30 minut, a skrzydełka 15 do 20 minut.

powrót

Podobne przepisy

Pieczona kurka z winogronami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Bigos z wędzoną śliwką i śliwowicą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Warszawskiepodróżekulinarne

postów: 1

07.02.2016 13:14

CYTUJ

A gdzie są składniki marynaty? Widać że już się nie chcę moderatorom działać na tej stronie, poziom strasznie się obniża :(

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.