Kruche babeczki z kremem waniliowym i wiśniami - Kamil Mikołajczyk

Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

odsłon: 16527

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

300 g mąki

150 g masła

100 cukru pudru

4 żółtka

Krem do napełnienia babeczek

4 żółtka

1 łyżka maki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

1 ½ szklanki mleka

½ laski wanilii

200 g masła

migdały

Wierzch:

śmietana 36 %

cukier puder

sok z cytryny

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki siekam i zagniatam ciasto. Rozwałkowuję cienko i wykrawam babeczki. Piekę w temperaturze 150 stopni przez około 30 minut.

Przygotowanie kremu:
Żółtka mieszam z 1 łyżką mąki pszennej, 1 łyżką mąki ziemniaczanej, 1 szklanką cukru, wszystko rozpuszczam w ½ szklanki mleka. 1 szklankę mleka zagotowuję z wanilią i wlewam przygotowaną mieszankę. Gotuję jak budyń. Studzę. Następnie ucieram masło i dodaję budyń. Na koniec wrzucam posiekane migdały.

Wierzch:
Śmietanę ubijam z cukrem pudrem i dodaję trochę soku z cytryny. Babeczki napełniam kremem. Następnie szprycuję bitą śmietaną, posypuję jedną stronę kakao i dekoruję wiśniami smażonymi.

powrót

Podobne przepisy

Lawendowe ziarna piasku
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tarta tatin z jabłkami i kruchym ciastem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Lilijki miodowe
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pudding z syropem klonowym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Morelowa tarta linzer
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Morele (odc. 10)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.