Kinga Paruzel

Krem z bobu ze smażonymi szprotkami


Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Krem z bobu ze smażonymi szprotkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

500 g szprotek

200 g bobu

2 ziemniaki

1 cebula

200 g mąki

1 l wody

2 kostki bulionu warzywnego

1 łyżka przyprawy warzywnej

1 l oleju rzepakowego

1 łyżka masła

1 ząbek czosnku

świeża mięta

Przygotowanie:

Rozgrzej dno garnka, wlej olej i dodaj masło. Obierz, pokrój w kostkę cebulę i czosnek. Wrzuć do garnka, kiedy rozpuści się masło. Do zeszklonej cebuli dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zamieszaj, połącz z ugotowanym i obranym wcześniej bobem. Warzywa zalej bulionem warzywnym i zagotuj. Do drugiego garnka wlej olej.
Do pudełka wsyp mąkę z przyprawą i wrzuć świeże szprotki. Potrząśnij zamkniętym pudełkiem. Szprotki wyjmij i wrzuć na mocno rozgrzany olej. Smaż na złoto ok. 3 minuty. Ryby odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Kiedy ziemniaki w zupie będą ugotowane, wrzuć posiekaną świeżą miętę. Całość zamieszaj i zmiksuj na krem. Podawaj ze smażonymi szprotkami.

powrót

Podobne przepisy

Kwaśna zupa z makaronem gryczanym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Zupa cytrynowa
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Zupa marchwiowo-kokosowa
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Tajska zupa z kurczaka
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Zupy
Zupa warzywna z makaronem sojowym
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dobre dla dzieci
Krem z zielonego groszku z miętową pianką
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.