Klasyczny stek z frytkami

Przepis z programu Ideał (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej

Klasyczny stek z frytkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Na steki:

4 grube steki z rostbefu, po 200 g każdy (tłuszcz odciąć i zachować)

olej do smażenia

masło do smażenia



Na sos:

3 łyżki oliwy

100 g szalotek

2 zmiażdżone ząbki czosnku

1 mała czerwona chili, posiekana, pozbawiona nasion

250 g koncentratu pomidorowego

135 g miękkiego brązowego cukru

60 g pasty tamaryndowej

3 łyżki octu z sherry

150 ml sosu worcestershire

250 g krojonych pomidorów z puszki

1 listek laurowy



Na frytki:

600 g ziemniaków typu king edwards lub maris piper

olej do smażenia



Przygotowanie:

Steki: dopraw z obu stron solą i pieprzem. Skrop oliwą i umieść na rozgrzanej patelni wraz z masłem i odciętym wcześniej tłuszczem z mięsa – doda stekom smaku. Smaż steki z obu stron, podlewając tłuszczem z patelni. Kiedy usmażą się zgodnie z twoim gustem, zdejmij je z patelni, dopraw solą i pieprzem, a następnie odstaw, by odpoczęły. W razie potrzeby na koniec możesz je odgrzać w piekarniku nagrzanym do średniej temperatury – wystarczy 5 minut.

Sos: na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj szalotki i czosnek i podsmażaj, aż zmiękną. Dodaj chili i koncentrat pomidorowy. Pozostaw na 5 minut.

Dodaj brązowy cukier i tamaryndę. Dobrze wymieszaj i dolej ocet. Kiedy odparuje, dodaj sos worcestershire. Wmieszaj pomidory z puszki z listkiem laurowym. Gotuj 30 minut do 1 godziny. Dopraw do smaku i odstaw do ostudzenia.

Frytki: pokrój ziemniaki ze skórkami, by otrzymać kształt frytek. Umyj je i osusz. We frytownicy rozgrzej olej do 140 stopni C. Smaż frytki aż zmiękną, ale się nie zrumienią. Dokładnie odcedź i odłóż na papier kuchenny do ostudzenia.

Zwiększ temperaturę we frytownicy do 190 stopni C i zanurz frytki. Smaż, aż się zrumienią. Wyjmij i ułóż na papierze kuchennym.

Przełóż frytki na talerze. Stekami wytrzyj naczynie, na którym odpoczywały, żeby soki się nie zmarnowały. Przełóż na talerze z frytkami i podaj z sosem.

powrót

Podobne przepisy

Bulion z królika z chrupiącym koprem włoskim
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Klopsiki z sałatką z arbuza i dzikim ryżem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Kartacze z grzybami i kindziukiem
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Pieczona jagnięcina z czosnkiem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Fasolka po bretońsku a la Łapa
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.