Aaron Craze

Karczochy z prosciutto


Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Karczochy z prosciutto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 karczochy

1 cytryna

½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu

1 pęczek mięty

oliwa

12 plastrów prosciutto

 

 

Przygotowanie:


Obrać zdrewniałą warstwę łodygi karczocha. Małym nożem poodcinać twarde zewnętrzne płatki. Gdy zostaną tylko jasne, delikatne płatki, odciąć górną część karczocha i łyżką wyskrobać środek. Pozostałe serce obficie natrzeć przeciętą na pół cytryną, by nie zbrązowiało. Można to robić w rękawiczkach, ponieważ ręce mogą zabarwić się na brązowo. Karczochy włożyć do gotującej się wody, dodać trochę otartej skórki z cytryny, ziarna pieprzu i zmiażdżone gałązki mięty. Gotować na wolnym ogniu 30-40 minut, aż łodygi karczochów będą al dente. Gdy karczochy są jeszcze gorące, podzielić je na ćwiartki i umieścić w misce. Polać oliwą, sokiem z połowy cytryny, posypać listkami mięty i doprawić. Zostawić w marynacie na 20 minut. Każdą ćwiartkę karczocha zawinąć w prosciutto. Podawać posypane listkami mięty.

powrót

Podobne przepisy

Marynowany ser kozi
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Fiński naleśnik
Przepis z programu Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Desery
Mini tatin z porami i boczkiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Sushi
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.