Melanzana beccafico

Melanzana
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Matteo Brunetti

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 1 bakłażan (ok. 400 g)
  • 60 g rodzynek
  • 100 g bułki tartej
  • 50 g sera pecorino
  • 50 g orzeszków pinii
  • 4 łyżki oliwy
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • 1 szalotka
Dip pomidorowy:
  • pomidory koktajlowe z puszki
  • oliwa
  • oregano
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokrój bakłażan w plastry, posyp solą i odsącz na sitku, żeby pozbyć się gorzkich soków. Rodzynki zalej wodą na 15 minut, żeby zmiękły.

Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż bułkę tartą, szalotkę bardzo drobno posiekaną i orzeszki pinii. Poczekaj, aż ostygnie, przełóż do miski i wymieszaj z serem i siekaną pietruszką. Dodaj też rodzynki.

Umyj i osuszysz bakłażan, zgrilluj. Na każdy plaster nałóż farsz i zroluj. Jeżeli sięnie trzyma, można spiąć wykałaczką. Przełóż do brytfanki, miedzy roladki włóż plastry cytryny, polej lekko oliwą i wstaw do piekarnika (200 stopni na 15-20 minut).

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA