Kalmary faszerowane kaszką bulgur, pomidorami i okrą

Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska

Kalmary faszerowane kaszką bulgur, pomidorami i okrą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

16 małych kalmarów (lub 500 g sprawionych korpusów i macek) plus 16 wykałaczek

4 łyżki oliwy plus do skropienia przed podaniem

400 g oczyszczonej okry

2 małe cebule, pokrojone w drobną kostkę (240 g)

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1 łyżeczka słodkiej papryki, plus do posypania przed podaniem

3 rozgniecione ząbki czosnku

80 ml raki lub ouzo

5 pomidorów, pokrojonych w 1 cm kostkę

2 łyżeczki przecieru pomidorowego

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka miałkiego cukru

5 g listków koperków

sól i pieprz

 

Farsz:

100 g kaszki bulgur, blanszowanej przez 1 minutę i osączonej (275 g)

20 g koperku, grubo pokrojonego

15 g mięty, grubo pokrojonej

10 g oregano, grubo pokrojonego

1 cukinia, starta na dużych oczkach (220 g)

skórka otarta z 1 cytryny

40 g orzechów włoskich, posiekanych

50 g koryntek

1 łyżka soku z cytryny

3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Przygotować farsz. Przełożyć wszystkie składniki do dużej miski. Doprawić ¾ łyżeczkami soli i czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać i odstawić. Sprawić kalmary. Usunąć płetwy, macki, głowę. Oczyścić wnętrze korpusu ze śluzu. Wyrwać oczy i dziób oraz wszystkie twarde fragmenty macek. Wyrzucić wszystko, pozostawiając sprawione macki i korpusy. Starannie umyć i osuszyć.
Nakłóć koniec korpusów. Palcami ostrożnie nałożyć farsz. Po napełnieniu do trzech czwartych wysokości włożyć do środka macki i spiąć wykałaczką.

Na średniej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Włożyć kalmary i smażyć 1-2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Wyjąć, wlać 1 łyżkę oliwy. Zrumienić mocno okrę, przez około 1 minutę. Przełożyć do miski. Doprawić ¼ łyżeczki soli i odstawić na bok. Wlać na patelnię pozostałe 2 łyżki oliwy. Na średnim ogniu usmażyć do miękkości cebulę z cynamonem i papryką, przez około 8 minut. Domieszać czosnek i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Wlać raki i zostawić na około 2 minuty, aż odparuje. Dodać pomidory i przecier, sok z cytryny, cukier, ¼ łyżeczki soli i 200 mililitrów wody. Gotować na małym ogniu przez 5 minut, aż sos trochę zgęstnieje. Przełożyć na patelnię okrę. Przykryć warstwą kalmarów. Ostrożnie wcisnąć korpusy w sos. Przykryć i dusić na średnim ogniu przez 20 minut, aż kalmary będą miękkie i pulchne, a sos zgęstnieje.

Zestawić z ognia. Skropić oliwą, posypać papryką w proszku i przybrać koperkiem. Podawać natychmiast.

powrót

Podobne przepisy

Koktajl z krewetek
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Homary a la Nancy Lam
Przepis z programu Nancy Lam Ananasy i homary (odc.7)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Kalmar z grilla
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Smażone steki i krewetki z sosem aioli
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mule
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.