Pączki z solonego dorsza

Pączki z solonego dorsza
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Włożyć dorsza do zimnej wody, zagotować i trzymać na wolnym ogniu przez ok. 5 min., aż zacznie się rozpadać pod dotknięciem widelcem. Odsączyć, ostudzić, usunąć ości i włożyć mięso do blendera.
Zmieszać widelcem żółtko z mlekiem. Przesiać do nich mąkę i proszek do pieczenia i wymiesić. Wrzucić z rybą do miksera i mieszać pulsacyjnie przez minutę. Wsypać cebulę, czosnek i paprykę. Ubić białko i wmieszać. Rozgrzać olej w wysokim garnku do temperatury, w której wrzucone ciasto natychmiast skwierczy. Usmażyć kawałek ciasta i skosztować. W razie potrzeby doprawić. Smażyć po kilka pączków na raz, aż staną się złociste i chrupkie, przez ok. 3 min. Odsączyć na papierowym ręczniku.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE