Roger Mooking

Imbirowe ziemniaki


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Imbirowe ziemniaki
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Masło imbirowe:

1 szklanka masła

2 łyżki mielonego imbiru



Ziemniaki:

1 kg młodych ziemniaków, gotowanych w słonej wodzie i przekrojonych na połówki

2 łyżki masła imbirowego

sól



Masło imbirowe:

Podgrzej masło na niewielkim ogniu. Dodaj imbir i wymieszaj. Przelej do miski i wstaw do lodówki.

Po 5 min zamieszaj ponownie i wstaw do lodówki na kolejne 5 – 10 min, aż masło się zsiądzie.

Na blacie rozłóż folię. Na folię nałóż imbirowe masło. Zawiń masło w folię. Końce zwiń tak, jakby to był cukierek. Wstaw masło do lodówki.



Ziemniaki z masłem imbirowym:

Podgrzej masło imbirowe na niewielkim ogniu. Kiedy się roztopi, dodaj ziemniaki. Przewracaj ziemniaki, aż będą ciepłe i wymieszane z masłem imbirowym (ok. 5 min). Zdejmij z ognia i dopraw solą.



Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".



powrót

Podobne przepisy

Bruschetta z pomidorami
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Placuszki z bursztynem i kwiatami akacji
Gieno Mientkiewicz
Przepis z programu Przez dziurkę od sera 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.