Kapuśniak

Kapuśniak
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 5 (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą na wysokość kapusty i pod przykryciem gotujemy ok. 40 minut, aż zmięknie. Jeśli mamy wodę spod kiszenia kapusty zachowujemy ją na później do zakwaszenia zupy.
W osobnym garnku przygotowujemy wywar na żeberkach. Wędzone żeberka zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, listek laurowy i podgrzewamy na niedużym ogniu.
Marchew i pietruszkę kroimy w półplasterki. Po ok. 40 minutach dodajemy do wody marchew, pietruszkę, namoczone przez 2 godziny grzyby i gotujemy kolejne 30 minut. Wyławiamy żeberka i studzimy.
Do wywaru dodajemy ugotowaną i odsączoną kapustę, gotujemy kolejne 30 minut i przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem.
Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę i gotujemy osobno.
Boczek kroimy w paseczki i przesmażamy na patelni, dodajemy do niego poszatkowaną cebulkę i smażymy, aż cebula zmięknie. Przekładamy do zupy, dodajemy również odsączone, ugotowane ziemniaki.
Na tłuszczu spod boczku smażymy mąkę na zasmażkę, jeśli tłuszczu jest zbyt mało, dolewamy trochę oleju. Na patelnię wlewamy chochlę zupy, rozprowadzamy całość, w razie potrzeby dolewamy więcej płynu i przelewamy całość do zupy. Krótko razem gotujemy i podajemy zupę razem z mięsem obranym z żeberek.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE