Jacek Sikora

Gruszka z waflami orzechowymi


Przepis z programu Słodki drań (odc.21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Gruszka z waflami orzechowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

100 g orzechów laskowych

350 g cukru

4 gruszki

opakowanie cukru cynamonowego

0,5 l czerwonego wytrawnego wina

laska cynamonu

łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie:

Skarmelizuj cukier. Dodaj łuskane orzechy laskowe i gorącą masę wylej na pergaminowy papier. Jak trochę przestygnie z części powyciągaj karmelowo - orzechowe ozdoby. Resztę krokantu zmiksuj w blenderze na miał. Na blasze wyłożonej papierem nasyp równą warstwę orzechowego pudru. Piecz w 180 stopniach C do czasu jak cukier z powrotem stopi się tworząc wafle. Blachę ostudź. Wafle jak tylko będą letnie połóż na talerzu. Gruszki obierz bez odrywania ogonka. Gotuj je w czerwonym winie na wolnym ogniu razem z cukrem zwykłym i cynamonowym oraz jedną laską cynamonu. Gruszki odstaw do ostygnięcia i osusz. Wino gotuj do momentu aż zostanie połowa. Należy zagęścić je łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wina. Gruszki pokrój w poprzek. Na talerzu układaj warstwy na przemian wafelków i owoców zaczynając od największego wafelka, a kończąc na kawałku gruszki z szypułką. Oblej tworząc zygzaki z sosu winnego i dodaj ozdoby z krokantu.

© Jacek Sikora

powrót

Podobne przepisy

Turron z Alicante
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Panna cotta waniliowo-cytrynowa z malinami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kisiel żurawinowy
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia polska
Biały mus
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Mus czekoladowy z figami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na walentynki
Creme patissiere z granolą i owocami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.