Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly

Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.40

Przygotował:

Roger Mooking

Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień (odc.20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
4

Przepis



Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly:
2 łyżeczki oleju roślinnego
4 jabłka granny smith pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w plastry grubości 0,5 cm
½ szklanki masła
3 łyżki cukru brązowego
3 łyżeczki mielonego cynamonu
½ szklanki bitej śmietany 35%
1 łyżka cukru

Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly:
Podgrzej grill, podgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Jabłka nasmaruj olejem roślinnym. Ułóż jabłka na grillu. Kiedy przyrumienią się z jednej strony, przełóż na drugą. Potem ułóż je na blasze lub półmisku. Na patelnię wsyp brązowy cukier, dodaj masło i 2 łyżeczki cynamonu. Mieszaj, aż brązowy cukier roztopi się. Zdejmij z ognia. Jabłka zalej mieszanką brązowego cukru. Wstaw do piekarnika i piecz, aż zmiękną (ok. 10 minut). Cukier i resztę cynamonu wsyp do miski. Dodaj bitą śmietanę. Delikatnie wymieszaj. Pieczone jabłka udekoruj bitą śmietaną.

Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE