Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly

Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.40

Przygotował:

Roger Mooking

Seria kulinarna:
Nuta egzotyki na co dzień (odc.20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
4

Przygotowanie:



Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly:
2 łyżeczki oleju roślinnego
4 jabłka granny smith pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w plastry grubości 0,5 cm
½ szklanki masła
3 łyżki cukru brązowego
3 łyżeczki mielonego cynamonu
½ szklanki bitej śmietany 35%
1 łyżka cukru

Pieczone jabłka z cynamonem i kremem Chantilly:
Podgrzej grill, podgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Jabłka nasmaruj olejem roślinnym. Ułóż jabłka na grillu. Kiedy przyrumienią się z jednej strony, przełóż na drugą. Potem ułóż je na blasze lub półmisku. Na patelnię wsyp brązowy cukier, dodaj masło i 2 łyżeczki cynamonu. Mieszaj, aż brązowy cukier roztopi się. Zdejmij z ognia. Jabłka zalej mieszanką brązowego cukru. Wstaw do piekarnika i piecz, aż zmiękną (ok. 10 minut). Cukier i resztę cynamonu wsyp do miski. Dodaj bitą śmietanę. Delikatnie wymieszaj. Pieczone jabłka udekoruj bitą śmietaną.

Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA