Grillowane owoce morza z sosem tatarskim i salsą

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 30)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Grillowane owoce morza z sosem tatarskim i salsą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

1 łyżeczka białego pieprzu

1 łyżeczka ziaren kolendry

1 łyżeczka kminu

2 łyżki oliwy cytrynowej albo zwykłej

2 ząbki czosnku

pół łyżeczki soli

1 łyżka tymianku

skórka z 1 cytryny

12 dużych przegrzebków z muszlami

12 oczyszczonych krewetek z ogonami

 

Salsa:

1 mały pokrojony ogórek

pół posiekanej cebuli

2 filiżanki natki kolendry

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka białego octu balsamicznego

sól i biały pieprz

 

Sos:

ćwierć filiżanki tahiny

1 filiżanka jogurtu naturalnego

sok i skórka z 1 cytryny

1 rozgnieciony ząbek czosnku

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki pieprzu

1 łyżka posiekanych kaparów

1 łyżka posiekanych korniszonów

cytryna do dekoracji

Przygotowanie:

Przyprawy rozdrobnić w moździerzu. Dodać czosnek, oliwę i sól. Utrzeć na pastę, dodać tymianek i skórkę z cytryny.
Przegrzebki i krewetki wymieszać z przygotowaną pastą. Odstawić do zamarynowania.
Przygotować sos łącząc tahinę, jogurt, sok i skórkę z cytryny, czosnek i sól. Jeśli jest za gęsty, dolać trochę soku albo wody. Dołożyć kapary i korniszony.
Wymieszać składniki salsy.
Owoce morza zgrillować albo usmażyć na odrobinie oliwy.
Na dnie muszli umieścić pół łyżki sosu, położyć przegrzebki i krewetki. przybrać łyżeczką salsy.

powrót

Podobne przepisy

Ryż z owocami morza i sosem pomidorowym
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia portugalska
Małże nowozelandzkie w sosie śmietanowym
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażone przegrzebki zawijane w szynkę parmeńską
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.