Tomasz Jakubiak

Golonki wieprzowe pieczone i podwędzane w sianie z kapustą i grochem


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z wieprzowiny

odsłon: 520

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 przednie golonki (po ok. 200 g każda)

litr jasnego pszenicznego piwa

3 łyżki musztardy

marchewka

pietruszka

 

Solanka:

7 kubków wody

3 kubki soli

3 łyżki ziaren ziela angielskiego

6 liści laurowych

główka czosnku

 

Kapusta z grochem:

50 dag kapusty kiszonej

20 dag namoczonego grochu

cebula

ziele angielskie

liście laurowe

sól, pieprz

 

Do wędzenia golonek:

2 garście siana

kosz bambusowy

 

 

 

Przygotowanie:

Do garnka wsyp namoczony groch i podsmaż go. Do grochu dodaj podsmażoną cebulę i kapustę kiszoną, liście laurowe, ziele angielskie. Całość zalej wodą, w której groch się moczył i gotuj bez przykrycia przez ok. 30-40 minut, aż groch będzie miękki. Ugotowany groch z kapustą dopraw solą i pieprzem.

W dużej misce przygotuj solankę. Połącz wszystkie składniki, następnie włóż golonki do solanki i odstaw na dobę.
Zamarynowane golonki opłucz, osusz i przełóż do brytfanki. W misce połącz piwo z musztardą i taką marynatą zalej golonki. Do brytfanki włóż pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Golonki piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 1,5 godziny w 180 stopniach. Golonki podczas pieczenia podlewaj.

Na spód żeliwnego garnka nałóż siano. Do tak przygotowanego garnka włóż golonki i podpal siano i szybko przykryj garnek. Golonek nie wędź za długo, bo staną się kwaśne.

Klasycznym dodatkiem do golonek będzie kapusta z grochem. Do garnka wsyp namoczony groch i podsmaż go. Do grochu dodaj podsmażoną cebulę i kapustę kiszoną, liście laurowe, ziele angielskie. Całość zalej wodą, w której groch się moczył i gotuj bez przykrycia przez ok. 30-40 minut, aż groch będzie miękki. Ugotowany groch z kapustą dopraw solą i pieprzem.

Na spód talerza nałóż porcję kapusty z grochem i golonkę. Smacznego!









powrót

skomentuj przepis

wojcieszko

postów: 6

02.12.2017 15:32

CYTUJ

Super przepis. Ja bym jeszcze dodał do tego sos grzybowy. Wywar grzybowy od Krakusa to smaczny i sprytny sposób an przygotowanie takiego sosu. Ma bardzo dobry skład i dobrze smakuje.

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.