Tomasz Jakubiak

Czosnkowo-serowe poduszki z pstrągowym mazidłem


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

odsłon: 263

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Poduszki:

opakowanie ciasta francuskiego

3 łyżki masła

3 ząbki czosnku

po 1 łyżeczce szałwii/tymianku/natki pietruszki

starty ser pecorino

łyżeczka słodkiej papryki

sól

 

 

Pstrągowe mazidło:

2 filety ze pstrąga

3-4 łyżeczki czosnku marynowanego

odrobina żółtej papryki

cebuli szalotki

sok z cytryny

łyżka kremowego, białego serka

zielone jabłko

odrobina natki pietruszki

 

 

Przygotowanie:

W rondlu rozpuść masło i dodaj pokrojony czosnek, dosyp słodkiej papryki, szałwii, tymianku i natki pietruszki. Całość zagotuj na małym ogniu. Przecedź masło przez sitko i odstaw do miseczki.

W następnej kolejności rozwałkuj ciasto francuskie. Posmaruj je przygotowanym wcześniej masłem. Posyp serem pecorino. Wykrój kwadraty z ciasta. Na blaszce ułóż po 3-4 kwadraciki na sobie. Wierzch posyp serem i solą. Powstałe poduszeczki włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Wyjmij, gdy się przyrumienią.

Doskonałym dodatkiem będzie mazidło z pstrąga. Surowego, pokrojonego pstrąga wrzuć do miksera. Dorzuć marynowany czosnek, odrobinę żółtej papryki, cebulę szalotkę. Polej sokiem z cytryny. Dodaj kremowy, biały serek. Wszystko zmiksuj na jednolitą masę. Na koniec dorzuć pokrojone zielone jabłko i odrobinę posiekanej natki pietruszki.
Poduszka z francuskiego ciasta posmarowana mazidłem smakuje wyśmienicie!






powrót

Podobne przepisy

Obazda
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Szparagi w sosie pomarańczowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Placki cytrusowe
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.