Nigel Slater

Czosnkowe tosty z kozim serem


Przepis z programu Proste dania Nigela Slatera (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Czosnkowe tosty z kozim serem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 główki czosnku

oliwa

2-3 gałązki świeżego tymianku

sól i świeżo mielony pieprz

kozi ser pleśniowy

1 ciabatta albo bagietka

liście sałaty

plastry prosciutto

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 120oC. Włóż całe główki czosnku do żaroodpornego naczynia, polej je oliwą i dopraw tymiankiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Piecz przez około godzinę, aż czosnek zmięknie. Rozgrzej górną grzałkę piekarnika. Wyciśnij upieczone ząbki czosnku z łupinek do miseczki. Dolej tyle oliwy, żeby powstała gęsta pasta i dopraw ją do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Pokrój ser na cienkie plastry. Przekrój wzdłuż ciabattę/bagietkę i zapiecz w piekarniku. Posmaruj kromki pastą czosnkową, rozłóż ser na pieczywie i wstaw do piekarnika, żeby ser się stopił. Podawaj tosty z chrupiącą sałatą i plastrami prosciutto.

powrót

Podobne przepisy

Frittata z chorizo, szpinakiem i ricottą
Donna Hay
Przepis z programu Donna Hay - szybkie, świeże, proste (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Tosty z chałki w jajku
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Crostini z tuńczykiem w pistacjach
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Słodkie grzanki z kozim serem
Maryla Musidłowska
Przepis z programu Maryla al dente (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.