James  Martin

Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone i kandyzowanymi karotkami


Przepis z programu Słodki James (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone i kandyzowanymi karotkami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Ciasto

175 g miękkiego ciemnego cukru trzcinowego

2 duże jajka

150 ml oliwy (zwykłej, nie extra vergine)

200 g razowej mąki z dodatkiem środka spulchniającego

1 łyżka mielonej mieszanki przypraw korzennych

1 łyżeczka sody oczyszczonej

200 g marchewki, obranej i startej na tarce o dużych oczkach

80 g pekanów, z grubsza posiekanych, plus garść do dekoracji

otarta skórka z 1 cytryny

110 g sułtanek

25 g rodzynek

50 g wiórków kokosowych



Polewa

250 g serka mascarpone

250 ml śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru



Kandyzowane karotki

300 g karotek, umytych, z zachowanymi fragmentami łodyżek naci (ok. 2,5 cm)

szczypta soli

75 g drobnego cukru

50 g masła



Przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Lekko nasmaruj masłem wnętrze okrągłej formy do pieczenia o średnicy 26 cm i wysokości 6½ cm i wyłóż dno papierem do pieczenia. Zmiksuj cukier, jajka i oliwę w dużej misce przy pomocy ręcznego elektrycznego miksera, aż mieszanina będzie gładka (3-4 min). Przesiej mąkę, mieszankę przypraw oraz sodę oczyszczoną wprost do miski. Delikatnie wymieszaj. Wmieszaj utartą marchewkę, orzechy, otartą skórkę z cytryny, sułtanki, rodzynki oraz wiórki kokosowe. Przełóż mieszaninę do formy i wygładź powierzchnię łopatką. Umieść formę na środkowej półce piekarnika i piecz ciasto 35-40 minut. Powinno ładnie wyrosnąć, a przy lekkim uciśnięciu powinno się sprężyście uginać – jeśli nie, dopiecz je i sprawdź ponownie. Gdy będzie gotowe, ostudź je przez 5 minut przed wyjęciem z formy i pozostaw do całkowitego ostudzenia na metalowej kratce. Włóż do miski wszystkie składniki polewy i ubij, aż mieszanina stanie się jasna i puszysta. Przykryj miskę folią plastikową i wstaw do lodówki na 1-2 godziny przed podaniem ciasta. Włóż karotki do rondla i zalej zimną wodą. Dodaj sól, cukier i masło. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu i gotuj 5-6 minut – gdy woda odparuje, na dnie utworzy się glazura. Delikatnie przemieszaj marchewki obgotowane w glazurze, wyjmij na talerz, obtocz w cukrze i pozostaw do ostygnięcia. Po całkowitym ostudzeniu ciasta, rozsmaruj na wierzchu krem z serka mascarpone. Tuż przed podaniem ułóż na wierzchu połówki pekanów i kandyzowane karotki.



© James Martin







powrót

Podobne przepisy

Napoleonki
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.8)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Ciasteczka arachidowo-czekoladowe
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tarty daktylowo-migdałowe
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 41)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto czekoladowe ze spękanym wierzchem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Ciasto serowe ze śliwkami
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.