Lucinda Scala  Quinn

Ciasto ananasowe „do góry nogami”


Przepis z programu Łatwe przepisy na wielki apetyt
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Ciasto ananasowe „do góry nogami”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1⅓ szklanki mąki pszennej

¾ szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki soli

¼ szklanki oleju roślinnego

¾ szklanki mleka

1 łyżeczka esencji waniliowej

1 jajko

skórka starta z 1 limonki

sok z 1 limonki

55 g masła

½ szklanki brązowego cukru

1 świeży dojrzały ananas pokrojony w plastry (lub ananas z puszki)

15 orzechów pekan

 

 

Przygotowanie:


Nagrzać piekarnik do 175° C. Wymieszać w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wlać olej, mleko i wymieszać. Dodać esencję waniliową, jajko, skórkę i sok z limonki, dokładnie wymieszać.
Na dużej żeliwnej patelni roztopić na średnim ogniu masło. Wsypać cukier i wymieszać go z masłem. Ułożyć na patelni plastry ananasa i posypać je pekanami. Zalać plastry ananasa ciastem, wyrównać powierzchnię i wstawić patelnię do piekarnika. Piec 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut, a następnie wyłożyć ciasto na okrągły półmisek.

powrót

Podobne przepisy

Torcik z sera ricotta z rodzynkami korynckimi i sosem karmelowym
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Palmierki z ciasta francuskiego
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.6)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pierniczki
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Czarne ciasteczka -  Izabela Naczk
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.