Annabel  Langbein

Chrupiące ciasteczka – brandy snaps


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Chrupiące ciasteczka – brandy snaps
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

50 gramów masła, pokrojonego

½ szklanki miękkiego, brązowego cukru

3 łyżki „złotego” syropu

½ szklanki mąki

½ łyżeczki mielonego imbiru

 

Do podania (opcjonalnie):

lekko ubita śmietana

truskawki lub inne świeże owoce

cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180°C z termoobiegiem. Trzy blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Masło, cukier, „złoty” syrop połączyć w garnku i gotować na średnim ogniu, mieszając, aż wszystko się rozpuści. Odstawić na 5 minut.

Po przestudzeniu dodać mąkę i imbir, wymieszać. Nakładać po łyżeczce na przygotowane blachy. Zostawiać dużo miejsca wokół. Piec 5 minut, aż zaczną bulgotać i nabiorą złocistego koloru. Wyjąć z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Jeśli przestaną być plastyczne, wstawić na minutę do piekarnika. Przechowywać w hermetycznym pojemniku, przedzielone papierem do pieczenia. Podawać z bitą śmietaną, świeżymi owocami i cukrem pudrem.

powrót

Podobne przepisy

Czarne ciasteczka -  Izabela Naczk
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta tatin z jabłkami i kruchym ciastem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Tosty czekoladowe
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.