Nadia G.

Bulion drobiowy “płynne złoto”


Przepis z programu Bitchin' Kitchen (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy

Bulion drobiowy “płynne złoto”
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki oliwy extra vergine

3 ząbki zmiażdżonego czosnku

3 grubo posiekane czerwone cebule

3 marchewki pokrojone na kawałki

3 łodygi selera naciowego

pokrojone na kawałki

duża szczypta soli morskiej i świeżo mielonego czarnego pieprzu

1 cały ekologiczny kurczak

1 gałązka tymianku

1/3 szklanki natki pietruszki

1 liść laurowy

1 gałązka estragonu

1/3 szklanki liści selera naciowego

5 całych ziaren czarnego pieprzu

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj zmiażdżony czosnek i smaż 2 min do momentu, aż się zezłoci. Dodaj cebulę, marchew i seler. Dopraw warzywa morską solą i świeżo pokruszonym pieprzem, a następnie smaż 8-10 min na małym ogniu. Pokrój kurczaka na części i dodaj do garnka. Wlej tyle zimnej wody, żeby przykryła zawartość i zagotuj. Zwiąż zioła sznurkiem masarskim w bukiet: tymianek, natkę pietruszki, liść laurowy, estragon i liście selera. Włóż zioła do garnka i dodaj ziarna czarnego pieprzu. Po zagotowaniu zmniejsz płomień, częściowo przykryj garnek i gotuj na małym ogniu 2-3 godziny. Przecedź ciecz przez rzadkie płótno. Wybierz przydatne mięso i zachowaj (by użyć do zupy drobiowej lub wykorzystać w innym przepisie). Ostudź bulion i wstaw na noc do lodówki Zbierz z powierzchni zestalony tłuszcz i wyrzuć.

powrót

Podobne przepisy

Zupa serowa z grzankami ziołowymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Chłodnik z ogórków z prażonymi orzechami i makaronem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Grochówkokapuśniak
Jola Słoma
Przepis z programu Zimowe ATELIER SMAKU (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zupy
Zupa z wołowiną i warzywami
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy
Żur
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt 2 (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.