Gary  Rhodes

Barwena z krewetkami i pomidorami


Przepis z programu Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Barwena z krewetkami i pomidorami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

675 g filetów z barweny

175 g krewetek

1 kg pomidorów

1 ząbek czosnku

8 łyżek oliwy

posiekane zioła: trybula

natka

bazylia

estragon i szczypiorek

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 190°C. Pomidory blanszuj przez 10 sekund we wrzątku. Wrzuć do wody z lodem i obierz ze skórki. Podzieliłem na ćwiartki i pokrój w kostkę. Skórę ryby posyp tylko solą. Mięso zaś dopraw pieprzem i solą. Oprószę mąką stronę ze skórę. Silnie rozgrzej patelnię, wlej 2 łyżki oliwy, smaż na niej przez ok. 6 minut barwenę, aż skórka będzie chrupka. Przełóż usmażone dzwonka do brytfanny i wstaw do rozgrzanego piekarnika, żeby doszły. Powiększ płomień pod patelnią. Wrzuć krewetki, żeby tylko się podgrzały. Wymieszaj. Dodaj pokrojone pomidory. Dolej 5 łyżek oliwy.
Posiekaj i dorzuć czosnek. Niech się dusi, a w tym czasie posiekaj zioła. Wyłącz gaz. Do krewetek z pomidorami wyciśnij sok z cytryny, dodaj pieprz i sól. Teraz dosyp zioła. Rybę wyjmij z piekarnika. Na półmisek wyłóż krewetki z pomidorami. Na wierzchu umieść gotowe filety. Podawaj z sałatką Cezara.

powrót

Podobne przepisy

Ryba pieczona z aromatyzowaną oliwą
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Zupa rybna na sandaczu
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia polska
Shakshuka
Ewa Chodakowska
Przepis z programu Be Active. Ewa Chodakowska 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski, Dania dietetyczne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.