Annabel  Langbein

Anyżkowe ogony wołowe


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Anyżkowe ogony wołowe
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

18 - 22 kawałków (2-2,4 kg) ogonów wołowych lub wołowiny gulaszowej

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

2 szklanki soku pomidorowego

2 szklanki wody

1 łyżka brązowego cukru

2 łyżki octu z wina ryżowego

⅓ szklanki sosu sojowego

4 anyże gwiazdkowe

4 suszone papryczki chilli

2 kawałki (wielkości kciuka) świeżego imbiru pokrojonego w plasterki (18 szt.)

skórką z ½ pomarańczy

odcięta obieraczką do warzyw tak żeby nie było albedo

1 główka czosnku

ząbki obrane i przepołowione

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do 220°C. Dużą blachę wyłóż pergaminem, żeby oszczędzić sobie zmywania. Dopraw mięso solą i pieprzem, wyłóż w jednej warstwie na blasze. Piecz przez 30 min, aż zbrązowieje.
Zdejmij mięso z blachy, wylej tłuszcz, przełóż kawałki mięsa do dużego, żaroodpornego rondla. W misce wymieszaj płynne składniki. Na mięso wysyp przyprawy. Polej płynem, przykryj pergaminem, żeby kawałki na wierzchu nie wyschły i zakryj szczelnie przylegającą pokrywką. Zmniejsz temperaturę do 180°C, piecz przez 2½ godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Danie można przygotować 1-2 dni wcześniej, wtedy piecz przez 2 godziny i podgrzej 40 minut w 180°C.

powrót

Podobne przepisy

Kurczak Marengo
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Chili z mięsa mielonego i fasoli
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
Etiopska potrawka z wołowiną i orzeszkami ziemnymi
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Bitki wieprzowe duszone z cebulką
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Carpaccio
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.