Anne Burrell

Antrykot w suchej marynacie


Przepis z programu Sekrety szefowej kuchni (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

Antrykot w suchej marynacie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

3 łyżki soli

2 łyżki brązowego cukru

1 łyżeczka mielonej czerwonej chili

2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki

1 łyżeczka suszonego mielonego czosnku

olej do posmarowania grilla

2 antrykoty po 60-70 dag

oliwa extra vergine

 

 

Przygotowanie:


Połącz w misce wszystkie suche składniki. Upewnij się, że przyprawy są dobrze wymieszane. Natrzyj steki suchą marynatą, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 24 godziny, a najlepiej na 2-3 dni. Mięso będzie smakować jak peklowane. Rozgrzej gazowy lub węglowy grill. Zeskrob nieczystości i posmaruj grill olejem. Wyjmij steki z lodówki 20-30 minut przez pieczeniem. Połóż steki na mocno rozgrzanym grillu, żeby opaliły się z obu stron. Kiedy steki lekko sczernieją, przesuń je na bok, w mniej rozgrzane miejsce i opiekaj 6-7 minut z każdej strony, by otrzymać półkrwiste mięso. Zdejmij steki z grilla i połóż w ciepłym miejscu, by odpoczęło przez 7-8 minut. Odetnij kość i pokrój antrykoty w ukośne plastry w poprzek włókien. Skrop oliwą extra vergine i podawaj.

powrót

Podobne przepisy

Comber jagnięcy w sosie porto z warzywnym gołąbkiem chartreuse
Przepis z programu Szefowie kuchni (odc.5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Cevapi z carpaccio z arbuza i serem feta
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia bałkańska
Bigos z wędzoną śliwką i śliwowicą
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Meat Pie z fasolką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Staropolski bigos
Przepis z programu Szefowie kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.