Antony Worrall Thompson

69.włoska przekąska z fioletowych brokułów


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.69)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

69.włoska przekąska z fioletowych brokułów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Składniki

450g fioletowych brokułów

5 łyżek stołowych oliwy z pierwszego tłoczenia

4 rozgniecione ząbki czosnku

szczypta suszonych płatków chili

6 posiekanych filetów sardeli

sól i świeżo zmielony, czarny pieprz

sok z ½ cytryny

do podania: przypieczone kromki ciabatty



Przygotowanie

Gotować brokuły 5-6 minut, aż będą miękkie. W tym czasie rozgrzać oliwę na patelni. Dorzucić sardele i chili, smażyć, aż sardele się roztopią. Dodać czosnek, chwilę smażyć. Wrzucić ugotowane brokuły, smażyć przez chwilę. Skropić sokiem z cytryny, natomiast nakładać na przypieczone kromki chleba.

powrót

Podobne przepisy

(odc.12)ciecierzyca duszona z warzywami
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Jabłka z serem kozim, orzeszkami piniowymi i miodem
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Dorsz z salsą brokułową
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Marchewki z imbirem
Kim McCosker
Przepis z programu 4 składniki (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Parówki z indyka w cieście francuskim
Przepis z programu Kuchenna jazda (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.