Sałatka z fasolki, buraków i pęczaku

Sałatka z fasolki, buraków i pęczaku
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach - wokół Bałtyku (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki

Składniki:

  • 100 g pęczaku, przepłukanego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 garści liści szpinaku
  • 200 g obranej fasolki szparagowej
  • 4 rzodkiewki, pokrojone w plasterki
  • 2 ugotowane buraki, pokrojone w kostkę
  • garść koperku
  • garść listków natki pietruszki
  • garść listków mięty
  • 100 g litewskiego białego suszonego sera lub fety
  • 50 g orzechów włoskich, lekko podprażonych
Dressing:
  • 100 g maślanki
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu
  • pół ząbka czosnku, roztarte
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
Do przybrania:
  • pestki granatu

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wsyp pęczak do garnka, zalej zimną wodą. Posól, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę i gotuj przez pół godziny, aż pęczak będzie al dente. Odcedź, skrop oliwą, wymieszaj, odstaw do ostygnięcia.
Zagotuj wodę w garnku i blanszuj fasolkę przez parę minut. Odcedź, włóż do miski z zimną wodą.
Wymieszaj składniki dressingu, dopraw solą i pieprzem.
Rozłóż liście szpinaku na dużym talerzu. Ułóż na nich fasolkę, plasterki rzodkiewek i buraki, posyp ziołami, pęczakiem, pokruszonym serem i orzechami włoskimi, delikatnie wymieszaj. Polej dressingiem, posyp pestkami granatu i podawaj.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE