Antony Worrall Thompson

63.polędwiczki wieprzowe w pieprznej panierce z siekanym kotlecikiem


Przepis z programu Sobota w kuchni (odc.63)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne

63.polędwiczki wieprzowe w pieprznej panierce z siekanym kotlecikiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Polędwiczki

2 polędwiczki wieprzowe, ok. 280 g każda

świeżo zmielone ziarna pieprzu (czarnego i białego)

1 czerwone chilli, drobno posiekane

1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki

50g mąki doprawionej solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem

2 jajka z ekologicznej hodowli, ubite

½ startego jabłka

½ startej cebuli

100g tartej bułki

50g masła

2 łyżki oliwy z oliwek



Sos z Madery

15g masła

2 szalotki, drobno posiekane

75ml Madery

150ml wytrawnego białego wina

125ml bulionu z wołowiny

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

1-2 łyżeczki skrobi kukurydzianej do zagęszczenia



Marchewki z kolendrą

60g masła

500g przyciętych marchewek Chantenay, (lub innych podobnych słodkich marchewek)

2 łyżki kremówki

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

2 łyżki świeżej, drobno posiekanej kolendry



Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 200º C. Przyciąć polędwiczki, zostawiając skrawki do późniejszego użycia. Zmielone ziarna pieprzu wymieszać z chilli i pietruszką. Polędwiczki oprószyć mąka z przyprawami, otrząsając nadmiar mąki. Polędwiczki posmarować roztrzepanym jajkiem, następnie obtoczyć je w mieszance pieprzu. Włożyć do lodówki do zestalenia. W tym czasie przygotować siekane kotleciki. Pozostałe skrawki polędwiczek zmielić w maszynce lub robocie kuchennym. Odcisnąć nadmiar soku ze startego jabłka i cebuli, dodać je do zmielonego mięsa. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Mięso formować w luźne klopsiki, oprószyć je mąką, otrząsając jej nadmiar. Zanurzyć w pozostałym jajku, obtoczyć w tartej bułce. Rozgrzać patelnię, dodać masło i połowę oleju, polędwiczki obsmażyć po obu stronach. Przełożyć do piekarnika na 10-12 minut. Rozgrzać drugą patelnię, dodać pozostały olej i smażyć kotleciki, aż będą złocisto-brązowe i całkowicie usmażone. Zdjąć z patelni, nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku.



Sos z Maderą

Rozgrzać patelnię, dodać masło i szalotki, smażyć, aż będą lekko złote. Dodać Maderę, białe wino i bulion, delikatnie podgotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Skrobię kukurydzianą wymieszać z odrobiną zimnej wody, wmieszać do sosu, gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje.



Marchewki z kolendrą

Rozgrzać rondel, dodać masło – pozwolić mu się stopić. Dodać marchewki, dusić na wolnym ogniu przez ok. 30 minut aż będą miękkie. W razie potrzeby dolać wody. Kiedy zmiękną, dodać śmietanę, gotować do czasu, aż zgęstnieje. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać posiekaną kolendrę.



Sposób podania

Marchewki ułożyć na środku talerza. Polędwiczki pokroić na plastry pod kątem 60º. Plastry polędwiczek rozłożyć wokół marchewek. Na środku położyć kotlecik. Polać sosem z madery.

powrót

Podobne przepisy

Quesadilla z serem pleśniowym
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Beigette de veau
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gęsia wątróbka z sosem wiśniowo–sękaczowym
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z gęsiny, Podroby
Kotlety z kaparami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wołowina w najmodniejszym piwie
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.