Carpaccio z łososia i halibuta

Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 6 (odc. 14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- po ok. 10 cm kawałka płatów z łososia i halibuta
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki koperku
- 2 łyżki drobno poszatkowanego w plastry pora
- olej sezamowy
- 2 łyżki kawioru czarnego
- 1 papryczka chili
- sól
- pieprz
- kiełki do dekoracji
Przygotowanie:
Jeśli kupiliśmy płaty ryb ze skórą, należy ją ściągnąć. Następnie owijamy je folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika, żeby stwardniały.
Koperek i chili szatkujemy drobno, przekładamy do miseczki, dodajemy kawior, sok z limonki i mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i dolewamy olej. Mieszamy, aż uzyskamy gładki sos.
Zmrożone ryby kroimy w bardzo cienkie plastry, przekładamy do miseczki, zalewamy częścią dressingu i bardzo delikatnie mieszamy.
Na talerzu układamy kiełki, na nich układamy plastry ryb, skrapiamy całość dressingiem i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Podajemy z pieczywem.
Koperek i chili szatkujemy drobno, przekładamy do miseczki, dodajemy kawior, sok z limonki i mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i dolewamy olej. Mieszamy, aż uzyskamy gładki sos.
Zmrożone ryby kroimy w bardzo cienkie plastry, przekładamy do miseczki, zalewamy częścią dressingu i bardzo delikatnie mieszamy.
Na talerzu układamy kiełki, na nich układamy plastry ryb, skrapiamy całość dressingiem i wstawiamy na 15 minut do lodówki. Podajemy z pieczywem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze