Podpłomyki z żeberkami wieprzowymi i sałatką z kiszonych ogórków

Podpłomyki z żeberkami wieprzowymi i sałatką z kiszonych ogórków
Oceń przepis:
44 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Andrzej Andrzejczak

Seria kulinarna:
m jak mięso 5 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Żeberka , Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 kg żeberek wieprzowych
  • 20 g soli
  • 15 g papryki wędzonej słodkiej
  • 10 g pieprzu młotkowanego
  • 200 g szalotki
  • 150 ml czerwonego wina
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 30 g czosnku
  • 750 ml bulionu
  • 1 op. pędów groszku
  • 1 doniczka szczawika krwistego
  • 500 g oscypka
Podpłomyki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml wody
  • 70 ml oleju
  • 5 g soli
Sałatka:
  • 500 g ogórków koszonych
  • 200 g czerwonej cebuli
  • sól do smaku
  • 5 g pieprzu czarnego młotkowanego
  • 1 papryka czerwona
  • 30 g natki pietruszki
  • 100 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Żeberka nacieramy w całości solą i przyprawami i odstawiamy na min. 6 godzin.

Po tym czasie wykładamy blachę pergaminem, kładziemy mięso, szalotkę pokrojoną w grube pióra, gałązki rozmarynu i cząstki czosnku. Całość zawijamy w pergamin, podlewamy winem z bulionem, zawijamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni Celsjusza na około 6 godzin.

W tym czasie robimy ciasto na podpłomyki i sałatkę z ogórków kiszonych. Ogórki i paprykę kroimy w julienne, a cebulę w bardzo cienkie piórka. Mieszamy razem, doprawiamy pieprzem, delikatnie solą, pokrojoną natką pietruszki i zalewamy olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.

Po wyjęciu żeberek z piekarnika odlewamy powstały sos i redukujemy go w rondlu lub na patelni, na koniec wrzucamy masło obtoczone w mące pszennej, żeby delikatnie go zagęścić.

Pozbywamy się kości z mięsa i delikatnie szarpiemy mięso. Z ciasta formujemy niewielkie okręgi, około 10 cm średnicy, i pieczemy je na suchej, rozgrzanej patelni. Grzejemy przez około 1 min. na stronę.

Podpłomyki smarujemy sosem, a do środka wkładamy sałatkę z ogórka, mięso i posypujemy całość startym oscypkiem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA