Grillowane żeberka na sposób kantoński

Grillowane żeberka na sposób kantoński
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z grilla, Żeberka
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki:
6 mięsnych żeberek (ok. 2 kg)

Marynata:
1 łyżka startego imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki sosu hoisin
2 łyżki sosu fasolowego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka pieprzu syczuańskiego
garść posiekanej kolendry
sok z jednej cytryny albo limetki
2 łyżki czerwonego octu winnego
1 chili
2 i pół łyżki miodu
woda
sól i pieprz

Przygotowanie:
Połączyć składniki marynaty. Dokładnie natrzeć nią mięso, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.
Piekarnik rozgrzać do 150°C.
Mięso w marynacie umieścić w dużym naczyniu do pieczenia. Wlać 2 filiżanki wody. Przykryć folią aluminiową i piec 1,5-2 godziny polewając sosem co 15 minut. Upieczone mięso wyjąć, a sos przelać do rondelka, zagotować i odparować, aż powstanie gęsta glazura.
Rozgrzać grill. Żeberka podzielić i grillować po 3-4 minuty z każdej strony polewając glazurą.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE