Placki z kabaczka

Placki z kabaczka
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Tajemnice domowych przepisów (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia libańska

Przygotowanie:


Składniki
miąższ 12 małych kabaczków (cukinii) – ok. 750 g
1 duża cebula, drobno posiekana
½ szklanki świeżo posiekanej natki pietruszki o płaskich liściach
garść świeżo posiekanej mięty
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
½ łyżeczki świeżo mielonego ziela angielskiego
½ łyżeczki chili w proszku
¾ szklanki mąki, przesianej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
¾ szklanki oliwy

Przygotowanie
Wyciśnij wodę z miąższu kabaczków, posiekaj go i włóż do miski. Dodaj cebulę, natkę, miętę, sól, przyprawy, mąkę oraz proszek do pieczenia i wymieszaj. Wbij jajka do miski i wymieszaj raz jeszcze. Rozgrzej oliwę na patelni. Nakładaj po 1 łyżce kabaczkowego ciasta na patelnię, delikatnie je rozpłaszczając. Smaż placki na średnim ogniu po 2-3 min z każdej strony, aż będą złociste, a następnie przekładaj na talerz wyłożony papierem do pieczenia, żeby odsączyć je z nadmiaru oliwy. Podawaj na gorąco albo na zimno.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE