Pierożki gyoza z krewetkami i dorszem

Pierożki gyoza z krewetkami i dorszem
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Ideał 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Pierogi i pierożki

Przygotowanie:

Składniki:
6 płatów gotowego ciasta na pierożki gyoza
6 małych krewetek tygrysich, obranych i pozbawionych głów
160 g dorsza, filety bez skóry i ości
1 łyżka selera naciowego, pokrojonego w kostkę
1 szczypta posiekanych liści kolendry
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sake
1 szczypta przyprawy shichimi togarashi
6 gałązek kolendry
1 posiekane czerwone chili
1 szczypta pokrojonych w paseczki wodorostów nori

Przygotowanie:
Krewetki przekroić na pół, zachować ogony. Krewetki i dorsza zmiksować na ziarnistą pastę. Dodać selera, kolendrę, sos sojowy, sake i shichimi togarashi. Wymieszać równomiernie rozprowadzając dodatki. Na płaty ciasta nałożyć po łyżce masy. Ogony krewetek wcisnąć z boku nadzienia. Zlepić pierożki nawilżając brzeg ciasta wodą. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, przyrumienić spody pierożków przez 1,5-2 minuty. Dodać trochę wody, przykryć i gotować w parze 3-4 minuty. Podawać przybrane kolendrą, chili, wodorostami i świeżo startą skórką cytrynową.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE