Ravioli z karczochami

Ravioli z karczochami
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.80
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina

Przepis


Ciasto
250 g mąki pszennej (typ 480)
2 jaja i jedno żółtko
pół saszetki szafranu (0,075 g)
łyżka oliwy extra vergine
szczypta soli

Nadzienie
4 karczochy
pół cebuli
pół ząbka czosnku
3 łyżki startego sera parmigiano reggiano lub grana padano
4 łyżki oliwy Extra Vergine
jajo
sól i pieprz
pęczek pietruszki
pęczek bazylii

Przygotowujemy ciasto
Przesiewamy mąkę na stolnicę, pośrodku kopczyka dodajemy jaja, sól, oliwę, szafran rozpuszczony w łyżce letniej wody. Wyrabiamy ciasto 10-15 minut, aż będzie gładkie.

Przygotowujemy nadzienie
Oczyszczamy karczochy, usuwamy zewnętrzne twarde liście i odcinamy czubki (usuwamy ze środka włóknisty meszek). Tak przygotowane karczochy kroimy na drobne kawałki. Cebulę i czosnek drobno kroimy i smażymy na patelni z oliwą, dodajemy pokrojone karczochy i gotujemy 5 minut. Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy starty ser, posiekaną bazylię i pietruszkę, jajo, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy składniki drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy.

Przygotowujemy ravioli
Rozwałkowujemy ciasto na bardzo cienkie płaty. Układamy na cieście kulki farszu o wielkości orzecha laskowego w odległości 2 centymetrów jeden od drugiego, przykrywamy drugim cienkim płatem ciasta, ugniatamy ciasto wokół farszu, żeby się skleiło, i wycinamy karbowanym radełkiem. Układamy ravioli na ściereczce posypanej mąką i suszymy. Gotujemy ravioli w dużej ilości wrzącej posolonej wody, po odcedzeniu polewamy roztopionym masłem i posypujemy startym serem parmigiano reggiano lub grana padano.

Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE