Pierogi

Pierogi
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Nowe imperium kulinarne (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska
Ilość osób:
4

Przepis



Farsz
50 g suszonych grzybów
500 g kapusty kiszonej
2 łyżki masła
1 cebula
Sól i pieprz

Ciasto
500 g mąki
½ szklanki gorącej wody
Około ½ szklanki zimnej wody
½ łyżeczki soli
1 jajko

Skwarki
1 łyżka masła
1 mała cebula
4 plasterki boczku

Przygotować farsz
Zalać grzyby zimną wodą i odstawić do namoczenia na 2 godziny. Kiszoną kapustę posiekać i umieścić w rondlu. Odcedzić płyn z moczenia grzybów i wlać do kapusty. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 30 minut. Odcedzić pozostały płyn, kapustę ostudzić i drobno posiekać. Cebulę obrać i posiekać. Stopić masło na patelni, wrzucić cebulę i smażyć aż się zeszkli. Dodać grzyby i kapustę i smażyć kilka minut. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.

Przygotować ciasto
Wysypać mąkę i sól na stolnicę, zrobić dołek, wlać gorącą wodę, widelcem wmieszać mąkę do wody, wlać wodę zimną, wmieszać mąkę widelcem, dodać jajko i zagnieść dosyć twarde, gładkie ciasto. Rozwałkować i wykroić kółka o średnicy ok. 8 cm. Na każdym kółku położyć nieco farszu, złożyć na pół, posmarować brzegi ciasta wodą i zlepić.

Przygotować skwarki
Cebulę obrać i posiekać. Pokroić boczek na kawałki. Stopić masło na patelni, wrzucić cebulę i boczek i usmażyć na złoty kolor. Zagotować wodę w dużym garnku, osolić. Wrzucić pierogi i gotować 1 minutę od wypłynięcia. Odcedzić. Rozłożyć pierogi na talerze, polać skwarkami i podawać.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE