Pappardelle z ragu

Pappardelle z ragu
Oceń przepis:
40 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Po prostu po włosku (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
8

Przygotowanie:

Składniki:
100 g wędzonej pancetty, pokrojonej z grubsza
1 czerwona cebula, drobno posiekana
1 marchewka, drobno pokrojona
2 gałązki selera naciowego, drobno pokrojonego
1 kg dobrej jakości mielonej wołowiny
czerwone wino do podlania sosu
140 g przecieru pomidorowego
2 kostki rosołowe wołowe
2 liście laurowe
parmezan do posypania
oliwa extra vergine

Na pappardelle:
600 g mąki typu 00
6 dużych jajek
szczypta soli
drobna kaszka kukurydziana, do posypania tacy
(ewentualnie zamiast świeżego makaronu – 1 kg suchych tagliatelle)

Przygotowanie:
Przygotować sos. Dużą patelnię wstawić na średni ogień. Kiedy się rozgrzeje, wrzucić pancettę i podsmażać przez 2-3 minuty, aż będzie chrupiąca. Dodać cebulę, marchewkę i seler. Wymieszać, podsmażać przez 10 minut pod przykryciem, aż warzywa się zeszklą. Włożyć na patelnię mięso, smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż mięso się podrumieni. Podlać hojnie winem, cały czas mieszając. Alkohol ma odparować, pozostawiając jedynie posmak wina. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać, wlać 500 ml wrzącej wody, dodać pokruszone kostki rosołowe i liście laurowe. Przykryć, zostawić na małym ogniu na 3 godziny, by smaki się przegryzły i nabrały intensywności.
Przygotować ciasto według podstawowego przepisu na makaron jajeczny (patrz: przepis na makaron jajeczny). Gotowy płat ciasta oprószyć mąką z obu stron, złożyć na trzy i ostrym noże kroić na paski szerokości 1 cm, natychmiast rozwijać i układać pojedynczą warstwą na tacy posypanej drobną kaszką kukurydzianą. Można też powiesić makaron na wieszaku do ubrań z poprzeczką. Zostawić makaron na 15-20 minut do obeschnięcia. Tuż przed podaniem włożyć makaron do dużego garnka z gotująca się osoloną wodą na mniej więcej 2 minuty. Makaron powinien być ugotowany al dente. Ugotowany makaron włożyć na patelnię z gorącym sosem. Na porcję wystarczy 1-2 łyżki sosu – makaron nie powinien pływać w sosie! Wymieszać makaron z sosem. Jeśli sos wymaga rozrzedzenia, wlać odrobinę wody z gotowania makaronu. Posypać świeżo tartym parmezanem, polać oliwą, podawać natychmiast, by makaron się nie rozgotował.

Praktyczne wskazówki:
Można świeży makaron zastąpić suchym (1 kg na 8-10 0sób). Idealnie pasują tu tagliatelle. Nie należy używać spaghetti, gdyż ten sos lepiej trzyma się szerokich makaronów.
Sos można przygotować w większej ilości i zamrozić w porcjach.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA