Palestyńska zupa z topinamburów

Palestyńska zupa z topinamburów
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Obierz topinambury. Wrzuć do zakwaszonej wody, żeby nie ściemniały. Jednego odłóż na później. Pozostałe pokrój w dużą kostkę. Cebulę wrzuć do rondla z kawałkiem masła i łyżką oliwy. Smaż na małym ogniu przez kilka minut. Dodaj pokrojone topinambury. Duś przez 6-8 minut. Wlej mleko i wywar drobiowy lub warzywny. Dopraw solą i zmielonym, białym pieprzem. Duś przez 20 minut. Poszatkuj odłożonego topinambura. Płatki osusz na papierowych ręcznikach kuchennych. W rondlu rozgrzej olej arachidowy wlany do wysokości 1 cm. Usmaż płatki na złocisty kolor. Posyp solą. Zupę przelej do miksera i starannie zmiksuj. Nalej do talerzy. Posyp gałką muszkatołową i chipsami z topinambura.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE