Przepisy na świąteczne potrawyPrzepisy na świąteczne potrawy

Opiekana dynia ze szpinakiem i zieloną fasolką

Opiekana dynia ze szpinakiem i zieloną fasolką
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Pyszne weekendy Billa (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
50 minut

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki mielonej papryki
  • 800 g dyni
  • obranej i pokrojonej w kostkę o boku 2 cm
  • 150 g zielonej fasolki
  • 100 g młodego szpinaku
  • 20 zielonych oliwek
  • wypestkowanych

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. W naczyniu połącz oliwę, kmin, paprykę. Dopraw solą, pieprzem i zamieszaj. Dodaj dynię i zamieszaj, by dokładnie pokryła się sosem. Ułóż na blasze i piecz 30 minut lub do czasu, gdy dynia zmięknie i lekko się skarmelizuje. Tymczasem w małym rondlu zagotuj osoloną wodę. Dodaj fasolkę i gotuj 1-2 minuty. Odcedź i zahartuj w naczyniu z wodą i lodem. Połącz składniki na sos. Odcedź i osusz fasolkę. Połącz ze szpinakiem i ułóż na dużych talerzach. Dodaj dynię i oliwki. Skrop dressingiem tuż przed podaniem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE