Opiekana dynia ze szpinakiem i zieloną fasolką

Opiekana dynia ze szpinakiem i zieloną fasolką
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Pyszne weekendy Billa (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki mielonej papryki
  • 800 g dyni
  • obranej i pokrojonej w kostkę o boku 2 cm
  • 150 g zielonej fasolki
  • 100 g młodego szpinaku
  • 20 zielonych oliwek
  • wypestkowanych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. W naczyniu połącz oliwę, kmin, paprykę. Dopraw solą, pieprzem i zamieszaj. Dodaj dynię i zamieszaj, by dokładnie pokryła się sosem. Ułóż na blasze i piecz 30 minut lub do czasu, gdy dynia zmięknie i lekko się skarmelizuje. Tymczasem w małym rondlu zagotuj osoloną wodę. Dodaj fasolkę i gotuj 1-2 minuty. Odcedź i zahartuj w naczyniu z wodą i lodem. Połącz składniki na sos. Odcedź i osusz fasolkę. Połącz ze szpinakiem i ułóż na dużych talerzach. Dodaj dynię i oliwki. Skrop dressingiem tuż przed podaniem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA