Medaliony z ricottą i pieczarkami z pikantną włoską salsą

Medaliony z ricottą i pieczarkami z pikantną włoską salsą
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Nadia G.

Seria kulinarna:
Bitchin' Kitchen (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Pikantna salsa:
2 szklanki słodkich pomidorków koktajlowych
garść posiekanej natki pietruszki
5 liści bazylii
2 ząbki czosnku
1 mała czerwona cebula
1 czerwona tajska chili
2 łyżki oliwy extra vergine
1 szklanka dojrzałego octu balsamicznego
1 łyżka cukru trzcinowego
duża szczypta soli morskiej i świeżo mielonego czarnego pieprzu
szczypta oregano

Reszta dodatków:
8 pierożków medallione z ricottą i grzybami
1 szklanka maślanki
bułka tarta
oliwa extra vergine

Przygotowanie:
Włóż wszystkie składniki salsy do naczynia malaksera i pulsacyjnie posiekaj, żeby powstał niezbyt gładki sos. Przykryj i wstaw do lodówki. Ugotuj medaliony w osolonym wrzątku, 3-5 min od chwili wypłynięcia. Odsącz pierożki i obtocz w maślance, a następnie w tartej bułce. Smaż medaliony na oliwie głębokości ok. ½ cm na średnim ogniu, po minucie z każdej strony, aż się zezłocą. Osącz je z nadmiaru tłuszczu na drucianej kratce. Podaj na gorąco z dodatkiem pikantnej włoskiej salsy.

© Nadia G.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE