Lepkie ciasto toffi z polewą

Lepkie ciasto toffi z polewą
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Słodki James (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
30 minut

Przygotowanie:


Ciasto
90 g miękkiego masła
30 g mąki
200 g suszonych drylowanych daktyli
300 ml wody
170 g ciemnego cukru trzcinowego
1 łyżka złotego syropu z melasy (golden syrup)
2 łyżki black treacle
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 jajka
200 g mąki z dodatkiem środka spulchniającego
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Polewa
100 ml śmietany kremówki
40 g masła
40 g ciemnego cukru trzcinowego
2 łyżki black treacle
1 łyżka złotego syropu z melasy (golden syrup)

Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Jedną trzecią masła natłuść wnętrze formy, a następnie oprósz je mąką. Zagotuj w rondlu daktyle zalane małą ilością wody. Za pomocą elektrycznego miksera utrzyj pozostałe masło z cukrem w dużej misce na jasną, puszystą masę. Ucierając, dodawaj stopniowo złocisty syrop, melasę, ekstrakt waniliowy i jajka. Zmniejsz szybkość ubijania i dodawaj stopniowo, po łyżce, mąkę ze środkiem spulchniającym. Utrzyj wszystkie składniki, aż się dobrze połączą. Zmiel daktyle z gorącą wodą w malakserze, a na koniec dodaj sodę oczyszczoną. Szybko przełóż gorące daktylowe purée do miski z ciastem i dobrze wymieszaj. Napełnij surowym ciastem przygotowaną formę. Piecz 20-25 minut, aż wierzch ciasta wystarczająco stwardnieje. Aby przyrządzić polewę, wymieszaj w rondlu wszystkie składniki, zagotuj i zdejmij z ognia. Przed podaniem pokrój ciasto na porcje, przełóż do miseczek i polej obficie po wierzchu gorącą polewą. Podawaj z lodami.

© James Martin


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE