Kurczak pieczony na ruszcie

Kurczak pieczony na ruszcie
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z kurczaka
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 kurczak (ok. 1,5-2 kg)
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • ⅓ szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej świeżej szałwii
  • 2 łyżeczki liści tymianku
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • cienkie paski obranej skórki z połówki cytryny
  • sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz
  • ćwiartki cytryny (do przybrania)

Kalkulator wag i miar

Przepis

Aby przygotować kurczaka do pieczenia, rozetnij go nożycami po obu stronach kręgosłupa. Wyciągnij kręgosłup i odłóż go na później. Przewróć kurczaka na drugą stronę i rozpłaszcz go dłonią. Zamiast usuwać kręgosłup, możesz pozbyć się mostka.

Za pomocą blendera zmiksuj cebulę, czosnek, zioła, oliwę i skórkę z cytryny. Gotowe puree wetrzyj pod skórę piersi kurczaka. Następnie włóż go do woreczka i rozłóż równomiernie resztę puree. Przechowuj w lodówce przez 6-8 godzin, a następnie pozostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut. Usuń marynatę z kurczaka i przypraw go solą i pieprzem.
Rozgrzej dużą grillową patelnię i umieść ją na dwóch palnikach na średnim ogniu. Połóż kurczaka na patelni skórką do dołu, przykryj go dwiema owiniętymi folią cegłami, albo połóż folię, a na niej ciężką patelnię.

Grilluj przez około 20-25 minut, aż do uzyskania chrupiącej skórki, a następnie przewróć kurczaka szczypcami na drugą stronę. Ponownie przygnieć go cegłami i piecz przez około 30 minut aż do osiągnięcia 74°C w najgrubszym miejscu. Pozostaw na 10 minut. Podawaj z ćwiartkami cytryny.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE