Kukurydziany chlebek z cheddarem

Kukurydziany chlebek z cheddarem
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Ilość osób:
6

Przygotowanie:




Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 łyżka cukru
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka gruboziarnistej soli
szczypta pieprzu kajeńskiego
1½ szklanki mleka
2 duże jajka, rozkłócone
1½ łyżki stopionego masła
1 szklanka startego cheddara
2 łyżki posiekanych marynowanych papryczek jalapeño
½ szklanki ziaren kukurydzy (mrożonych albo z puszki)

Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 220° C. W dużej misce wymieszać obydwie mąki, cukier, proszek do pieczenia, sól i pieprz kajeński. Wlać mleko, jajka i masło, dokładnie wymieszać. Dodać cheddar, jalapeño, kukurydzę, i wymieszać. Wlać ciasto do żeliwnej patelni o średnicy 25 cm lub do natłuszczonej kwadratowej formy do pieczenia o boku 20 cm i wygładzić powierzchnię. Piec 35 - 45 minut, aż wierzch się zrumieni, a wyjęty z chlebka patyczek będzie suchy. Pokroić chlebek na trójkąciki i podawać gorący.


Opracowano na podstawie programu „Łatwe przepisy na wielki apetyt”.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE