Karmelizowane figi z ricottą i chlebem orzechowym

Karmelizowane figi z ricottą i chlebem orzechowym
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Pyszne weekendy Billa (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Pieczywo
Ilość osób:
2
Czas przygotowania:
20 minut

Składniki:

  • 4 dojrzałe figi
  • liście sałaty
  • 2 opieczone kromki chleba z orzechami włoskimi
  • 250 g ricotty
  • 1-2 łyżeczki posiekanej natki
  • szczypiorku
  • tymianku
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1-2 łyżeczki octu z sherry

Kalkulator wag i miar

Przepis

Przekrój figi na pół i płaską stroną zanurz z cukrze. Rozgrzej suchą, nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu. Ułóż figi na patelni płaską stroną w dół. Smaż 2 minuty lub do momentu, gdy cukier się roztopi i skarmelizuje. Ułóż liście sałaty na dwóch talerzach, a na nich figi. Opiecz kromki chleba i posmaruj ricottą. Posyp świeżymi ziołami, skrop oliwą i octem z sherry. Chleb z ricottą podawaj z sałatą z figami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE