Kaczka gotowana na parze / pieczona

Kaczka gotowana na parze / pieczona
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Włoskie przepisy z River Cafe (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Natrzyj kaczkę solą i ponakłuwaj skórę kaczki nożem w najtłustszych miejscach. Do naczynia malaksera włóż pokrojoną marchew, główkę czosnku, białe części łodyg selera naciowego i cytrynę. Zmiel pulsacyjnie, dopraw solą, pieprzem i zmiażdżonymi w moździerzu nasionami kopru włoskiego. Nafaszeruj kaczkę luźno przygotowanym warzywnym nadzieniem, ułóż na blasze z kratką. Nalej na dno blachy wrzątek, przykryj szczelnie folią aluminiową i piecz godzinę. Po godzinie zlej wodę z blachy i skrop kaczkę octem balsamicznym. Piecz jeszcze pół godziny bez przykrycia, odwróć i dopiecz przez kolejne 20-30 minut. Zdeglasuj brytfankę octem balsamicznym z odrobiną masła i podaj kaczkę polaną powstałym sosem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE