Duszone żeberka, purée z pieczonego kalafiora i smażona brukselka

Duszone żeberka, purée z pieczonego kalafiora i smażona brukselka
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Przyjęcie u Rocco
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
4 godziny

Przepis


Składniki dania mięsnego:
6 żeberek, bez kości i tłuszczu
60 ml oleju roślinnego
sól i pieprz (do smaku)
60 g posiekanej natki pietruszki
2 łyżki siekanego tymianku
2 łyżki rozmarynu
8 gałązek tymianku
1 cebula, obrana i pokrojona w dużą kostkę
2 marchewki, obrane i pokrojone w dużą kostkę
1 por, tylko biała część, pokrojony w dużą kostkę
2 łodygi selera naciowego, umyte i pokrojone w dużą kostkę
480 ml cabernetu sauvignon
2 l wywaru lub bulionu wołowego

Składniki sosu grzybowego:
2 łyżki masła
60 g grzybków shiitake
60 g boczniaków, pieczarek lub dowolnych grzybów

Składniki purée z pieczonego kalafiora:
2 żółte lub białe kalafiory, podzielone na różyczki
olej rośliny
sól i pieprz (do smaku)
2 łyżki masła
240 ml mleka

Składniki smażonej brukselki:
2 łyżki masła
450 g brukselki, oczyszczonej i pokrojonej w plastry
sól i pieprz (do smaku)

Przygotowanie żeberek:
W dużej brytfannie podgrzewaj olej, aż zacznie dymić. Dopraw mięso solą, pieprzem i ziołami. Wrzuć na tłuszcz. Gdy zbrązowieje po jednej stronie, dorzuć cebulę, marchew, seler i pora. Po 3-4 minutach dolej wino, odparuj połowę, wlej wywar albo bulion. Płyn powinien ledwie zakrywać mięso. Jeśli jest za mało, dolej wodę lub wywar. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień do małego. Gotuj przez 15 minut, przykryj, wstał na 1 - 1½ godziny do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Gdy mięso jest miękkie, ale się nie rozpada, wyjmij je z piekarnika. Jeżeli jeszcze się nie udusiło, zostaw w piekarniku na 15 minut.
Gdy mięso się udusi, wyjmij je z płynu, ułóż na półmisku i przykryj folią spożywczą. Odparuj połowę płyny, odcedź i wyrzuć warzywa.

Przygotowanie sosu grzybowego:
Na dużej patelni podgrzej 2 łyżki masła, wrzuć grzyby i smaż przez 5-7 minut. Wlej połowę odcedzonego płynu spod duszenia mięsa, gotuj przez 5 minut. Wrzuć mięso do reszty płynu, trzymaj w ciepłym miejscu do chwili podania.

Przygotowanie purée z pieczonego kalafiora:
Wysyp różyczki na blachę, polej olejem, posyp solą i pieprzem. Piecz przez 35 minut w 175°C. Wrzuć do robota kuchennego, zmiksuj z masłem i mlekiem. Dopraw solą, pieprzem i dowolnymi ziołami.

Przygotowanie brukselki:
Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki masła, smaż brukselkę, aż będzie miękka. Dopraw solą i pieprzem.

Podanie:
Nałóż porcję kalafiora, na wierzch połóż mięso. Można je pokroić w plastry. Polej sosem grzybowym, obok nałóż brukselkę.

© 2012 J. Geoffrey Johnson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE