Chrupiący boczek wieprzowy

Chrupiący boczek wieprzowy
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Ideał
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1,5 kg wieprzowego boczku bez kości
  • ze skó

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Ponakłuwaj ostrym nożem skórę na boczku. Nadziej brzeg mięsa na dwa haki, by łatwiej je było przytrzymać. Trzymając mięso nad szerokim garnkiem z wrzątkiem, polej boczek kilkoma chochlami wrzątku od strony skóry, żeby się obkurczyła. Rozgrzej suchy wok na dużym ogniu, wsyp sól, zmielony pieprz, mieszankę Pięcu Smaków, biały pieprz oraz cukier i praż przez 3 minuty. Przesyp przyprawy na zimny talerz, trochę przestudź i jeszcze dobrze ciepłą natrzyj mięso. Zawieś boczek na hakach na 8 godzin lub na całą noc w chłodnym i przewiewnym miejscu. Rozgrzej piekarnik do 200oC/180oC z termoobiegiem. Ułóż boczek skórą do góry na kratc

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE