Chleb z pieczonym czosnkiem

Chleb z pieczonym czosnkiem
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Odetnij czubki główek czosnku, tak żeby odsłonić końcówki ząbków. Najłatwiej to zrobić nożem do chleba z ząbkowanym ostrzem. Każdą główkę skrop oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz przez jakieś 30 minut, aż będą złocisto-brązowe. Wyjmij i ostudź przez kilka minut, aż będzie je można wziąć do ręki. Wyciśnij mięciutkie ząbki czosnku do miski. Jeżeli wpadły ci do niej również jakieś kawałki łupinek, to wyłów je. Dodaj masło, natkę pietruszki, oraz odrobinę soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie. Z jednej strony natnij ciabattę prawie do końca i otwórz ją, tka jak książkę. Nasmaruj z jednej strony połową masła czosnkowego, zamknij i wstaw do piekarnika. Piecz przez jakieś 10-15 minut, aż będzie gorąca. Podawaj od razu, a drugą połowę masła zachowaj na kolejny raz.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE