Babeczki rumowe cannelé

Babeczki rumowe cannelé
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przepis

Składniki:
1/4 miarki mleka
2 łyżki masła
60 g mąki
1/2 miarki + łyżka cukru
jajko + żółtko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki rumu

Przygotowanie:
Zagotować mleko z masłem w rondlu. Zmieszać w misce cukier z mąką. Ubić jajko z dodatkowym żółtkiem i wmieszać do mąki z cukrem. Następnie wlać do niej gorące mleko z masłem, mieszając na gładko. Ciasto powinno być rzadkie i bez grudek, jak naleśnikowe. Wmieszać ekstrakt wanilii i rum. Przykryć i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Rozgrzać piekarnik do 230ºC. Piec babeczki przez 15 minut, zmniejszyć temperaturę do 180ºC i dopiekać przez 45 – 60 minut, aż zbrązowieją. Powinny być ciemne z wierzchu. Wyjąć z foremek i ostudzić przed podaniem.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE