70.taquito z wołowiną

Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.70)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki dania głównego
3 łyżki stołowe oliwy
1 duża, drobno posiekana cebula
2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
500g mięsa na stek, pokrojonego w 1 cm kostkę
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka zmielonego kminu
1 łyżeczka cukru
3 łyżki stołowe przecieru pomidorowego
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
100 ml wywaru wołowego
2 łyżki stołowe posiekanej kolendry
8 gotowych pszennych tortillii

Składniki sosu
250 ml kwaskowej śmietany
1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
2 łyżki stołowe letniej wody
3 łyżki stołowe posiekanego szczypiorku

Do podania
dowolna sałata
sok z cytryny
oliwa z pierwszego tłoczenia
sól

Przygotowanie
Zacząć od zrobienia farszu mięsnego. W dużym rondlu na średnim rozgrzać oliwę. Wrzucić czosnek i cebulę, smażyć, aż zmiękną. Dodać mięso, smażyć 2 minuty, aż mięso zacznie brązowieć. Dodać oregano, kmin, cukier i przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Starannie wymieszać i smażyć kolejną minutę. Wlać wywar, doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć płomień. Smażyć kolejne 5-6 minut, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie. Dodać kolendrę i wymieszać. W tym czasie na suchej patelni podgrzać placki, żeby można je było łatwo zwinąć.

Przygotować sos
Do miski wlać śmietanę, dodać pieprz i posiekany szczypiorek. Wymieszać. Liście sałaty skropić sokiem z cytryny, oliwą z pierwszego tłoczenia i solą. Na środek każdego placka nałożyć porcję sosu, następnie masę mięsną i nieco sałaty. Zwinąć jak duże cygaro lub podwijając do środka brzegi jak krokiety. Przeciąć na pół, podawać. Sałatę można również podać obok.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE