69.duszona jagnięcina z kluseczkami z ricotty

69.duszona jagnięcina z kluseczkami z ricotty
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.69)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki dania mięsnego
2 łyżki stołowe oliwy
900g karkówki jagnięcej z kośćmi
2,5 l wywaru drobiowego
1 cebula
½ główki czosnku
1 gałązka tymianku
1 gałązka rozmarynu

Składniki klusek
500g szpinaku
250g ricotty
1 żółtko
2 łyżki stołowe parmezanu
125 g mąki
500g wywaru jagnięcego, w którym gotował się gulasz

Składniki warzywne
500ml wywaru jagnięcego
100g strąków młodego groszku
50g mrożonego zielonego groszku
1 marchew, pokrojona w 3 cm kawałki
4 małe rzepy
1 cukinia, pokrojona w 3 cm kawałki
12 pomidorków

Przygotowanie gulaszu
Zacząć od zrobienia gulaszu. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć mięso po obu stronach, aż będzie brązowe. Przełożyć do dużego rondla. Wlać wywar drobiowy, warzywa i zioła. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu i gotować 1 ½ godziny, aż mięso będzie miękkie i zacznie odchodzić od kości. Wyjąć warzywa i zioła z wywaru, wyrzucić. Odlać wywar, przeznaczony do ugotowania klusek.

Przygotować kluski
Blanszować szpinak we wrzątku przez 30 sekund, wrzucić do wody z kostkami lodu. Odcedzić, odcisnąć, aż będzie suchy. Posiekać. Nad garnkiem z wrzątkiem ustawić miskę, wrzucić ricottę i utrzeć na gładką masę. Wlać żółtko, rozetrzeć, dosypać parmezan. Zdjąć z ognia, dodać mąkę i mieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Dodać szpinak, wymieszać. Z ciasta rolować na dłoni kulki wielkości orzecha włoskiego. Wywar jagnięcy zagotować w garnku. Wrzucić kluski i gotować 5-8 minut, aż zaczną wypływać na powierzchnię. Wtedy są gotowe.
W tym czasie podgrzać wywar jagnięcy z kawałkami mięsa. Wrzucić wszystkie warzywa poza pomidorami, gotować aż będą al dente, czyli około 6 minut. Naciąć pomidory ostrym nożem, blanszować we wrzątku 5-8 sekund. Wrzucić do miski z zimną wodą. Ostrym nożem zdjąć skórkę. Do głębokich talerzy nałożyć gulasz z warzywami, dodać kluski i pomidorki. Podawać.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE